RolePlay pravila

Go down

RolePlay pravila

Post by Admin on Sat Jun 06, 2015 6:48 pm

Dobrodošli na [SA] Samp forum!

Pravila Servera 1.3

Powergaming | [PG] - Radnja koju je nemoguće izvesti u stvarnom životu u datom trenutku ili u bilo kojem trenutku.
Primeri PG-a: skakanje sa zgrade a potom nastavljanje daljeg toka igra, stajanje na krovu vozila koje je u pokretu, vadjenje pistolja nakon sto je neko uperio pistolj u vas, udaranje igraca sakama dok on puca na vas, Koriscenje Hrane/droge dok drugi igrac puca na vas, taziranje igraca koji puca na vas, obaranje igraca dok puca na vas. /me vadi Rocket Launcher iz dzepa, /do izvadio
Powergaming je strogo kažnjiv, a izvršavanje kazni vrše Administratori servera.
Kazna - [KICK] i [WARN] ,drugi put [WARN] i [AREA].

Pravila razgovora u igrici:
IC i OOC su termini kojima se sluzimo u Roleplay tipovima igara: reci "IC" je skracenica od engleske reci"incharacter"-->sto znaci lik koga vi glumite u toj igri i "OOC" je srkacenica od engleske reci:-->"Out of character" sto znaci da ne glumite vise vec govorite neke stvari iz pravog zivota (RL).
Pravila razgovora u igri predstavljaju osnovni cilj Roleplay igre.

IC Primeri:
Postoje IC komande u kojima morate da pazite na razliku izmedju dve vrste izrazavanja:
/w(whisper)->(Sapuce). Primer /w (ID:55). E brate imas li da mi pozajmis nesto novca.
Na vasem Text screan-u ce ispisati ovako: El_Kenjo sapuce nesto Deity.
/s (Scream)->(Prodrati se).
Primer /s Alooo stani to je moj motor. Na vasem Text Screan-u ce ispisati ovako: El_Kenjo se dere: Alooo stani to je moj motor!!!
/tiho
Primer /tiho El_Kenjo e cuti da te ne cuje ovaj. Na vasem Text Screan-u ce ispisati ovako: El_Kenjo (tiho) e cuti da nas ne cuje ovaj.
/sms
Primer /sms (Br Telefona;413413) (Text: Brate ajde da se nadjemo da porazgovaramo) Na vasem Text Screan-u ce ispisivati ovako: Uspesno ste poslali poruku!
/call
Primer /call (Broj Telefona;413414) (Text: Brate ajde da se nadjemo da porazgovaramo hitno je) Na vasem text screan-u ce ispisivati ovako: SA-RP Telecom: Telefon El_Kenjo: Brate ajde da se nadjemo da porazgovaramo hitno je. SA-RP Telecom: Deity: Ajde kada.
/r (Text)
Primer (Text: Potrebno pojacanje kod glavnog gunshopa) na vasem text screan-u ce ispisati ovako: Radio: El_Kenjo Potrebno pojacanje kod glavnog gunshopa prijem.

OOC chat: U OOC chatu je dozvoljeno pisanje brojevima i znakovima interpunkcije u ovom chat-u pisete sve sto je ne vezano za igricu, smete da opisujete situaciju na serveru ili vas problem koji imate u igrici
Primer: /b (Text)
Na vasem text Screanu-u ce ispisati ovako: (OOC) El_Kenjo: E znas bio sam danas u skoli dobio sam losu ocenu.
/f F-chat predstavlja OOC Chat
Primer: /f (TEXT) ((Lider)El_Kenjo: Momci gde ste da krenemo u akciju)
Kazna - za krsenje ovog pravila: [Mute 5-20 Minuta], [Zatvor 5-10 minuta],

Metagaming | [MG] - Metagaming je mesanje IC i OOC chat-a.
Najcesce greske koje igraci pravi su: Primer kada igraca oslovite imenom jer ste procitali ime iznad njegove glave, kada kazete admine, kada pisete brojeve i znakove interpunkcije u IC chatu ( imam 24 godine, i zivim u beogradu!!!!). Takodje kada vas igrac pita gde zivis ili odakle si ti kazes ja sam iz beograd, ustvari trebate reci iz Los Santosa, Las Venturasa, San Fiera.
kada vas igrac pita koliko godina imate napisite slovima, primer: imam dvanaest godina.
/me i /do komande: Ove komande sluze za dokazivanje radnji koje izvrsavate, naprimer: Kada vadim oruzije moram da napisem /me Vadi deagle iz fotrole /do izvadio Pokazace vam na text scran-u ovako: El_Kenjo vadi deagle iz fotrole ((Izvadio)). Kada vas neko pita koliko je sati da bi znali da odgovorite /me Podize desnu ruku i gleda na sat ili Vadi mobilni telefon iz desnog dzepa na pantalonama i gleda koliko ima sati /Do Pogledao. Ispisace vam: El_Kenjo podize desnu ruku i gleda na sat ((Pogledao)). El_Kenjo vadi mobilni telefon iz desnog dzepa na pantalonama ((Izvadio)). e tek onda kazete koliko ima sati ali pazite cifre pisite slovima
Skin MG: Je prepoznavanje clanova organizacija po njihovom skinu naprimer. Ja sam Direktor PD-a i stane neko na ulici i napise mi da li mogu u organizaciju, a pritom me nije ni upoznao ili je jednostavno video da je ime iznad moje glave plavo ovo pravilo najcesce krse clanovi organizacija jer kada je policajac undercover vi jednostavno ne smete da pucate u tu osobu, jer u pravom zivotu ne znate da li je covek policajac ili nije niti mu vidite bilo sta iznad glave.
Kazna - usmeno upozorenje, drugi put [WARN] i [Jail].

Bunny Hopping | [BH] - Skakanje jednom, dva puta ili više puta prilikom trcanja s ciljem bržeg trcanja ili izbegavanja necega drugog. Bunny Hopping je strogo zabranjen i bilo bi prikladno da hodate 'realno' to jest hodate držeci tipku ALT. Usporeno trcanje je takoder dozvoljeno, dok je sprintanje dozvoljeno samo u situacijama u kojim bi i u stvarnom životu sprintali. Bunnyhoping je strogo kažnjiv, pre kazne dolazi opomena, a nakon više ponavljanja bicete kažnjeni od strane Administratora servera.
Primer - Bežiš od policije i dok trcis stalno skaces da bi postigao vecu brzinu i uspešno pobegao.
Kazna - [SLAP] [WARN] i usmeno upozorenje, drugi put [WARN] i [AREA].

DeathMatching | [DM] - Ubijanje/Napadanje ljudi bez pravog RP razloga. Primer dodješ ispred Burga s automatskom puškom i pocneš da ubijas neduzne civile ili da civili pocnu da ubijaju sve na serveru. Deathmatch je strogo kažnjiv, njegovo kršenje vas može dovesti do bana.
Primjer - Neko ti kaže: "Skloni mi se s puta", a ti izvadiš oružje i pocneš ubijati ili dodješ kod mesta za pecanje i pocneš ubijati svakog koga vidiš.
Kazna - [AREA] i [WARN] ,drugi put [BAN].

Kill on Sight | [KOS] - Ubijanje igraca po vidjenju, bez upozorenja, koriscenja chata...
Npr. Upadnete u zgradu i pucate pre nego sto kazete, ******* je**** ? ili nesto kreativnije
Ovakvo ubijanje je jedino dozvoljeno hitmenima jer su oni tihe ubice...

SpawnKill | [SK] - Ubijanje igraca na mestu spawna. To su baze od organizacija, banka, bolnica, zlata, opstina, i Privatna imovina.
Kazna - [AREA] i [WARN] ,drugi put [BAN].

NinjaJack | [NJ] - Kradja ili uskakanje u vozila koja su u pokretu.
Kazna - [AREA] i [WARN] ,drugi put [BAN].

Drive Bying | [DB] - Postoji više vrsta DB-a, a za sve je zajedničko to da se DB odnosi na štetu nanetu drugom igraču iz vozila. Pokazaću vam par primera:
1) Zabranjeno je pucati sa mesta vozača ili suvozača (na većini RolePlay servera, ne na svim)
2) Zabranjeno je parkirati se na druge igrače i čekati njihovu smrt (Ovo ne znači da je zabranjeno kolima udariti nekog igrača. Ipak je RP imitacija stvarnog života. Često se igrači žale na DB ukoliko ih neko jednom ili dva puta udari-to nije DB!)
3) Ubijanje elisom helikoptera takođe nije RolePlay način ubistva!
Postoji još primera koje možete i sami zaključiti, da ne nabrajam više.

Revenge Killing | [RK] - Kao što i samo ime pojma govori, ubistvo iz osvete. Ubijanje iz osvete je zabranjeno jer se ne poklapa sa RP pravilima. Na primer neko vas ubije, vi nabavite oružje, nadjete ga i ubijete ga pomocu OOC informacija. Revenge kill je takodje deo Metagaminga, jer koristite OOC informacije da rešite IC probleme. Revenge killing vas može dovesti do striktnih kazni. Isto tako prema RP pravilima kada umrete gubite pamcenje tako da ne mozete znati ko vas je u proslom zivotu ubio, krecete novi zivot...
Primer - Policajac te ubije u poteri, ti nakon respawna nabaviš oružje i ubiješ policajca.
Kazna - [KICK] i [WARN], drugi put [WARN] i [AREA].

Non-Roleplaying | [nonRP] - Ometanja RP radnji koje izvršavaju drugi igraci kršenjem pravila, na primer MetaGamingom, DeathMatchom, RevengeKillom ili PowerGamingom.
Primer - Parkiranje vozila na sred puta i blokiranje normalnog saobracaja.
Kazna - [KICK] i usmena opomena, drugi put [WARN] i [KICK].

RolePlay Superman | [RPS] - RP Supermen je ponasanje igraca kao da mu niko nista ne moze, ne boji se nicega, nista ne mari, nije mu bitno da li ce poginuti.... Morate se uziveti u igru i igrati kao da se necete roditi posle smrti da bi stekli taj osecaj i ispostovali ovo pravilo.
Kazna - [AREA] i [WARN] ,drugi put [BAN].

Gun From ASS | [GFA] - Predstavlja nonRP vadjenje oruzja, bez koriscenja komanda /me i /do.

Drug From ASS | [DFA] - Predstavlja nonRP koriscenje droge, bez koriscenja komanda /me i /do.

Player vs Player | [PvP] - Predstavlja borbe 1 na 1.

Player vs Enviroment | [PvE] - Divljanje i pucanje po okolini i ugrozavanje necije imovine.

ChickenRunning | [CR] - je trcanje cik cak kako bi izbegli metkove i preziveli...

Money Farming | [MF] - je pravljanje novih naloga radi prebacivanja para na jedan.

CharacterKill | [CK] - je teranje igraca da napravi novi account. Npr. Stalno ga mucite ili ga stavite u jail na 9999999....

CrackShooting | [CS] - je iskoriscavanje bugova sa oruzjem, deagle,combat shotgun, silenced pucaju vecom brzinom iz vozila.

QuickSwapping | [QS] - brzo menjanje oruzje na Q E bez koriscenja /me i /do komande.

RolePlay To Win | [RP2WIN] - Ponavljano koriscenje neke komande ili ponavljano menjanje IC price kako bi izasli kao pobednik iz Rpanja. npr. kad policajac nekome pregleda dozvole i zamoli ga da ga pretrese i vidi da nema nista onda mu uvali drogu i opet ga pretrese kako bi on ispao pobednih i uhapsio ga...

Spamming | [SPAM] - Pisanje iste reci ili recenice dva ili više puta za redom. Jedino opravdanje vašeg Spammanja može biti lagg ili nešto slicno. Ili slanje poruke posle svake napisanje reci.
Kazna - [KICK] i usmena opomena, drugi put [WARN] i [KICK].]

Hacking | [HACK] - Korištenje bilo kakvih programa programiranih od 3 strane(korisnici/igraci) kojim se dobija odredjena prednost u igri, takodje ukljucuje SVE vrste cheatova. Jedini dopušteni programi su: programi za pricanje s ostalim igracima ili video/glasovni poziv( Ventrilo, xFire, MSN, TeamSpeak, Skype). Takoder su dozvoljeni modovi koji ne menjaju fizicku osnovu igre i Keybind-ovi.
Primer - Korištenje Cheata kako bi dobili nekakvu prednost u igri, vise novca, besplatno oruzje, punjenje helta....
Kazna - [BAN] bez ikakvih upozorenja.

Bug Abuse | [BA] - Korištenje bilo kakvih poznatih/nepoznatih bugova/propusta u igri ili skripti. U to se ubraja i skupljanje spawnova novaca, uzimanje CJ skina i sl.
Primer - Namjerno uzmete CJ skin kako bi brže trcali ili razvalite banderu za naplatu parkinga i pokupite pare.
Kazna - Ukoliko pocinitelj ne navede dobar razlog dobija [BAN].

Admin Abusing | [AA] - Korištenje Administorske pozicije za pretnje/korist sebi ili na štetu drugima. Administratori su dobro upoznati s ovim pravilom i znaju sve posledice.

Admin PowerGaming | [APG] - Iskorišćavanje admin komandi – korišćenje komandi na način na koji nisu predvidjene da se koriste.
Primjer - /sethp u toku neke pucnjave, /slap jer vam je neko ukrao kola na RP nacin
O kazni odlucuje head admin.

Admin Exploiting | [AE] - Iskoriscavenje admina u svoju korist, npr:laganje da ti je nestalo 50k da bi ti on vratio pare ili npr. tražite da vas admin slapuje jer ste se navodno zaglavili a vi ste u jail-u i uz pomoć slapa pobegnete iz jail-a...

Logging to avoid | [LTA] - Napustanje igrice da bi nesto izbegli, npr hapsenje, napustanje u toku obracuna sa drugom bandom...


NAPOMENA: Svako nepostovanje pravila je strogo kaznjivo, ako vidite nekog da nepostuje pravila slikajte i prijavite ga na forumu!

Admin
Admin

Posts : 27
Join date : 2015-06-06

View user profile http://sa-rpg.board-directory.net

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum